خواص گیاه زیره سبز:
1- افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی:
فعالیت آنتی اکسیدانی محصولات زیره( روغن ها و عصاره های آبی) در آزمایشهای گوناگون نشان داده شده است. این ویژگی تا حد زیادی به الکل های مونوترپن، لینالول، کارواکرول، آنتول و استراگول، فلاونوئیدها و ترکیبات پلی فنلی دیگر نسبت داده می شود که سبب از بین رفتن رادیکال های آزاد می شوند. خاصیت ضد رادیکالی زیره ی سبز سازوکار اصلی صفات دارویی این گیاه است.
2- ضد میکروب:
تحقیقات فراوانی، فعالیت ضدمیکروبی بالقوه ای را برای زیره ی سبز(روغن یا عصاره ی آبی) نشان داده اند. این فعالیت ها در برابر محدوده ای از سویه های باکتریایی مفید و همچنین بیماری زای گرم-مثبت و گرم-منفی ارزیابی شده اند. در پژوهشی، عصاره ی الکلی و روغن بذر زیره ی سبز از رشد باکتری کلبسیلا نومونیه و ایزوله های آن جلوگیری کرد و باعث بهبود مورفولوژی سلول شد. محققان، این ویژگی را به کومین آلدهید، کاروون، لیمونن و لینالول زیره نسبت می دهند.
3- تسریع کاهش وزن:
مصرف گیاه زیره، می تواند با حفظ یکپارچگی سلول های بتا در جزایر لانگرهانس لوزالمعده اثر مفیدی بر کاهش وزن و شرایط متابولیک بدن داشته باشد. طبق نظر محققان، وجود پرنیل فلاونوئیدها در این گیاه سبب کاهش وزن می شود، هرچند سازوکار دقیق این کاهش وزن هنوز مشخص نیست. شاید فاکتورهای رشد شبه انسولینی (IGFs) و پروتئین های اتصالی آنها هم، در این سازوکار دخیل باشند.
در تحقیقی که نتایج آن در ژورنال Complementary Therapies in Clinical Practice چاپ شد به دو گروه از زنانی که اضافه وزن داشتند، رژیم لاغری داده شد با این تفاوت که گروه دوم در رژیم خود، زیره هم دریافت کردند. نتایج به دست آمده نشان داد که پس از 3 ماه، کاهش وزن، کاهش درصد چربی بدن و کاهش شاخص توده بدنی و سایز دور کمر در گروه دوم، بیشتر از گروه اول بود.
4- بهبود عملکرد دستگاه گوارش:
ترکیب آلی آروماتیک زیره به نام کومین آلدهید، با فعال سازی غدد بزاقی، هضم اولیه ی غذا را تسهیل می کند. تیمول موجود در زیره، همین کار را با غدد ترشح کننده ی اسیدها، صفرا و آنزیم های مسئول هضم کامل غذا در معده و روده انجام می دهد. براساس مشاهدات پژوهشگران، مصرف عصاره ی زیره باعث افزایش فعالیت آنزیم های آمیلاز، پروتئاز و فیتاز می شود که در هضم قند، پروتئین و چربی دخیلند. ادویه هایی مثل زیره سبب افزایش اسیدهای صفراوی می شوند که این اسیدها، در فرآیند هضم نقش مهمی دارند. زیره به دلیل داشتن روغن های ضروری، منیزیم و سدیم، روند هضم را بهبود می بخشد و مصرف آن با آب داغ سبب تسکین درد معده می شود.
5- ضد سرطان:
آنتی اکسیدان هایی مثل اوژنول و لیمونن در زیره دارای صفات ضد توموری قوی هستند. در تحقیقی که نتایج آن در Journal of Medicinal Food منتشر شد، مکمل های غذایی زیره ی سبز باعث جلوگیری از وقوع سرطان کولون یا روده ی بزرگ ( القا شده با یک کارسیوژن مخصوص روده با نام ۱و۲-دی متیل هیدرازین DMH ) در موش ها شدند. در حیواناتی که زیره دریافت کردند، هیچ تومور سرطانی دیده نشد. در این آزمایش، زیره اثر محافظتی بر روده داشت و از میزان فعالیت بتا-گلوکورونیداز و موسیناز کاست. بتا گلوکورونیداز آنزیمی است که سبب هیدرولیز پیوندهای گلوکورونید و آزاد شدن سموم می شود و نقش موسیناز، افزایش هیدرولیز موسین های محافظتی در روده است.
فرم مشاوره تخصصی طب سنتی "رایگان"
6- تنظیم قند خون:
در یک تست تحمل گلوکز، که روی خرگوش ها انجام و نتایج آن در ژورنال Journal of Ethnopharmacology منتشر شد، زیره ی سبز به میزان زیادی سطح زیر منحنی تحمل گلوکز را افزایش داد. عصاره ی متانولی دانه های زیره ی سبز میزان گلوکز خون، کراتینین و اوره ی خون را کاهش داد و میزان گلیکوژن و انسولین سرم خون در موش های دیابتی را بهبود بخشید. ترکیب فعال روغن زیره، کومین آلدهید است که بازدارنده ی فعالیت آنزیم های آلدوز ردوکتاز و آلفا-گلوکوزیداز و بنابراین کاهنده ی اثرات سوء دیابت است.
7- تقویت استخوان ها و مفاصل:
اثر زیره در کاهش پوکی استخوان به حضور استروژن های گیاهی آن مربوط است. در حیواناتی که عصاره ی متانولی زیره را دریافت می کنند کاهش چشمگیری در دفع کلیسم در ادرار و افزایش کلسیم و قدرت مکانیکی استخوان ها دیده می شود. در پژوهش های انجام شده، حیواناتی که زیره مصرف کردند تراکم استخوان بیشتری داشتند.
8- تنظیم کلسترول خون:
زیره باعث کاهش میزان چربی در بدن می شود. در تحقیقی که نتایج آن در ژورنال Complementary Therapies in Clinical Practice چاپ شد، مصرف زیره باعث کاهش تری گلیسیریدها و کلسترول LDL شد. محققان معتقدند اثر زیره بر کاهش کلسترول را می توان به ساپونین های آن(مواد گلیکوزیدی) نسبت داد که از جذب کلسترول جلوگیری می کنند و دفع آن را افزایش می دهند. زیره همچنین حاوی مقادیر زیادی فیتواسترول است که با کاهش جذب کلسترول، اثر مثبت بر تعدیل چربی ها دارند.
....................................................................................................................................................
خواص گیاه آویشن:
1- بهبود عملکرد دستگاه گوارش:
براساس گفته ی متخصصان گیاهان دارویی، شرلی و لین پرایس، در کتاب Aromatherapy for Professionals، روغن های فرّار آویشن باعث ضدنفخ بودن آن می شوند. این گیاه، خاصیت ضد میکروبی دارد و از رشد باکتری های مضّر در دستگاه گوارش جلوگیری می کند. خاصیت ضد میکروبی اسانس آویشن را می توان به کامفن و کاروفیلن آن نسبت داد. تیمول و کارواکرول آویشن هم به دلیل داشتن خاصیت ضد اسپاسم در بهبود گوارش موثر هستند.
2- کاهش اضطراب و استرس:
درتحقیقی در سال 2016، مصرف عصاره ی آویشن، از میزان اضطراب در موش های آزمایشگاهی کاست. محققان یکی از دلایل اضطراب را افزایش سطح گونه های فعال اکسیژن و وجود تنش اکسیداتیو می دانند. براساس نتایج تحقیقی که در ژورنال Traditional and Complementary Medicine منتشر شد، تیمول و کارواکرول آویشن با کاهش تنش اکسیداتیو، از میزان اضطراب می کاهند. در تحقیق دیگری که نتایج آن در ژورنال Journal of Acute Disease منتشر شد، یافته ها با بررسی اثر تیمول بر کاهش اضطراب، نشان دادند که مصرف تیمول(از ترکیبات اصلی آویشن) سبب کاهش اضطراب در موش های سوری می شود. محققان بیان کرده اند، تیمول اثر آرامش بخشی خود را از طریق پذیرنده های گابا اعمال می کند.
3- تنظیم کلسترول خون:
در ژورنال International Journal of Life Science نتایج پژوهشی چاپ شده است که به بررسی اثر آویشن بر میزان کلسترول موش های صحرایی می پردازد. در این پژوهش مصرف عصاره ی آویشن از میزان کلسترول و تری گلیسریدهای سرم خون و همچنین میزان مالون دی آلدهید در موش های صحرایی کاست. پژوهشگران دلیل این اثر آویشن را ترکیبات فنلی آن می دانند.
4- تنظیم فشار خون:
بر پایه ی تحقیق انجام شده روی موش های آزمایشگاهی که نتایج آن در ژورنال Journal of Medicinal Plants Research منتشر شد، عصاره ی آبی آویشن می تواند سبب کاهش فشارخون شود. سازوکار اصلی این اثر هنوز ناشناخته مانده است ولی می توان آن را به اثرِ این گیاه در تسکین ماهیچه های صاف نسبت داد. افزون بر آن، محققان اذعان می کنند که آویشن مانعِ تنگ شدن رگ ها در واکنش به سیستم رنین-آنژیوتانسین- آلدوسترون (یک سیستم هورمونی که فشار خون را تنظیم می کند) می شود و درنتیجه فشارخون سیستولیک را کاهش می دهد.
5- ضد سرطان:
در سال 2011، اثر سمیت روغن ضروری آویشن بر کارسینوما (سرطان) سلول سنگفرشی حفره دهانی انسان بررسی شد ونتایج آن در مجله Anticancer Research به چاپ رسید. در این تحقیق، سمیت روغن ضروری آویشن، بر روی رده سلولی UMSCC1 که کارسینوم سلول سنگفرشی سر و گردن (HNSCC) منحصر به انسان است، بررسی شد. بر اساس نتایج، روغن ضروری آویشن رشد سلول سنگفرشی سر و گردن (HNSCC)در انسان (رده سلولی UMSCC1) را مهار کرد. بر اساس رویکردهای فارماکولوژیک، دیدگاه های جدید در مورد حالت مولکولی فعالیت ضد سرطانی آویشن وجود دارد.
6- کاهش دردهای قاعدگی:
در آزمایشی که در سال 2014 انجام شد و نتایج آن در ژورنال Caspian Journal of Internal Medicine به چاپ رسید، اثر اسانس آویشن و قرص ایبوپروفن بر کاهش درد دسمینوره اولیه بررسی شد. نتایج نشان دادند که هردو مورد در کاهش شدت درد موثر بودند و اسانس آویشن اثری مشابه داروی ایبوپروفن داشت.
....................................................................................................................................................
خواص گیاه زنیان:
1- بهبود عملکرد دستگاه گوارش:
زنیان حاوی مقادیر زیادی تیمول است، ترکیب شیمایی که به ترشح اسید معده کمک میکند و در نتیجه فرآیند هضم را تسریع میکند؛ به همین دلیل زنیان نقش کلیدی در تسکین سوء هاضمه، نفخ، حالت تهوع و درد کولیک در نوزادان دارد. (3) براساس مقالهی منتشر شده در مجله Journal of Natural Remedies، ثابت شده است که زنیان باعث افزایش ترشح اسید معده و افزایش فعالیت آنزیمهای گوارشی میشود و میتواند زمان انتقال غذا در دستگاه گوارش را کاهش دهد. همچنین باعث افزایش تأثیر آنزیمهای لیپاز و آمیلاز لوزالمعده میشود. (4)
2- بهبود عملکرد مجاری تنفسی و ریه:
براساس مقالهی منتشر شده در مجله Journal of Natural Remedies، در یک آزمایش بالینی، اثر ضدسرفه عصارهی آبی بذر زنیان از طریق شمارش تعداد سرفهها، بررسی شد. برپایهی نتایج این آزمایش، بذر زنیان به طور چشمگیری از تعداد سرفهها کاست.
در پژوهش دیگری، با بررسی اثر برونکودیلاتوری (بازکنندهی برونش) عصاره جوشانده زنیان بر مجاری هوایی بیماران آسمی، مشاهده شد که عصارهی این گیاه اثر برونکودیلاتوری نسبی بر مجاری عبور هوا داشت و اثر آن با داروی تئوفیلین قابل مقایسه بود.
مطالعات دیگر، اثر بازدارندگی عصاره و اسانس روغنی زنیان بر گیرندههای هیستامین (H1) در نای خوکچههای هندی را نشان دادند. به اعتقاد محققان، اثر تسکیندهندگی و برونکودیلاتوری اسانس روغنی زنیان بر تنفس میتواند به دلیل وجود کارواکرول در آن باشد. (4)
3- بهبود عملکرد کبد:
در مقالهای در مجله Journal of Ethnopharmacology، نتایج بررسی اثر حفاظتی زنیان بر کبد موشها ذکر شده است. در این مقاله آمده است که عصارهی متانولی زنیان از کبد موشها در برابر اثر منفی پاراستامول محافظت کرد و همچنین سبب تعدیل سطح آنزیمهای کبدی، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آمینوترانسفرازها (AST و ALT) طی آسیب کبدی شد. (4)
در تحقیقی دیگر اثرِ عصارهی زنیان بر مسمومیت کبدی ناشی از هگزاکلروسیکلوهگزان (HCH) در موشهای صحرایی بررسی و نتایج آن در ژورنال Food and chemical toxicology منتشر شد. در این پژوهش مشاهده شد که کاربرد HCH در موشها منجر به افزایش پراکسیداسیون لیپید کبدی مرتبط با کاهش سطح گلوتاتیون، کاهش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز شد که همگی تغییرات نامطلوبی در این عضو بدن هستند. خوراندن عصارهی زنیان به موشها، با کاهش سطح کبدی پراکسیدهای لیپید و افزایش فعالیت آنزیمهای نامبرده، اثر سمی HCH را از بین برد. (5)
4- تنظیم کلسترول خون:
در پژوهشی مشاهده شد که در شرایط in vivo (درون بدن موجود زنده)، پودر بذر زنیان اثر مثبتی بر پروفایل لیپید داشت و از میزان کلسترول کل، کلسترول بد (LDL)، تری گلیسریدها و لیپیدهای کل کاست. (4) نتایج حاصل از بررسی اثر زنیان بر میزان چربی خون بیماران مبتلا به چربی خون بالا که در مقالهای در ژورنال Journal of Drug Delivery and Therapeutics منتشر شد هم حاکی از آن است که مصرف بذر زنیان منجر به کاهش میزان کلسترول بد و افزایش مقدار کلسترول خوب شد. به گفتهی نویسندگان این مقاله، نیاسین و تیمول زنیان باعث حفظ سلامت قلب و عروق هستند. آنها معتقدند سازوکار اثر زنیان بر کاهش کلسترول میتواند اثر این گیاه بر کاهش گردش اِنتروهپاتیک (جریان مواد بین کبد و روده) باشد. (6)
5- ضد درد:
براساس یافتههای حاصل از پژوهشی که در مجلهی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران منتشر شد، مصرف زنیان از میزان درد مزمن ناشی از فرمالین در موشهای سوری کاست. به اعتقاد محققان، اثر ضد دردی مشاهده شدهی عصارهی گیاه زنیان در این تحقیق ممکن است مربوط به اثر تیمول و اسیدهای چرب ضروری، در عصارهی این گیاه باشد که هر دو موجب فعال شدن سیستم کولینرژیکی در سیستم عصبی مرکزی میشوند. سیستم کولینرژیک یکی از چند سیستم تعدیلکنندهی درد است که موجب مهار دردهای تونیکی و مداوم میشود. (7)
پژوهشگران در تحقیقی که نتایج آن در ژورنال Journal of Pharmacy منتشر شد با بررسی اثر زنیان بر میزان درد حیوانات آزمایشگاهی دریافتند که عصاره الکلی زنیان میتواند به عنوان ماده کاهنده درد به کار رود. عملکرد ضد دردی عصاره زنیان در این مطالعه، سریع و طولانی مدت بود. این عصاره حاوی ترکیباتی مانند آلکالوئیدها، فلاونوئیدها، استروئیدها و پلی فنلهاست که اثر کاهش درد دارند. (8)
6- تسکین زخم معده:
اثر داروی امپرازول و عصارهی هیدروالکلی دانهی زنیان بر درمان زخم معدهی ناشی از مصرف ایبوپروفن در موشهای صحرایی بالغ بررسی شد و نتایج نشان دادند که عصارهی دانهی زنیان به صورت وابسته به دوز موجب بهبودی زخم معده در این حیوانات شد و میانگین تعداد و مساحت زخمهای معده در گروههای دریافت کنندهی عصاره به طور چشمگیری کمتر از گروه دریافت کنندهی امپرازول بود. مقدار آنزیمهای کبدی نیز در گروه دریافت کنندهی عصاره افزایش یافت. سازوکار اثر عصارهی دانهی زنیان در درمان زخم معده روشن نیست ولی از مقایسهی اثر درمانی آن با داروی امپرازول میتوان احتمال داد، عصارهی زنیان هم مانند این دارو ترشح اسید را در معده تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین ممکن است که عصارهی زنیان از طریق اثر آنتیاکسیدانی خود نقش مؤثری در بهبودی زخم معده ایفا کرده باشد. (9)
7- تنظیم فشار خون:
در پژوهشی که نتایج آن در ژورنال Journal of Pharmacy Research منتشر شد، عصاره زنیان به طور وابسته به دوز سبب کاهش فشار خون شد. این عصاره، فشار خون را از حدود 6 درصد (با دوز 3 میلی گرم بر کیلوگرم) تا حدود 42 درصد (با دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم) کاهش داد. (10)
این گیاه حاوی تیمول، ترکیب شبه بلوکه کنندهی کانال کلسیم است که میتواند توجیهی برای اثر آن در کاهش فشار خون باشد.
محدودیت مصرف دمنوش حس خوب زندگی نیوشا:
دمنوش حس خوب زندگی نیوشا ازلخته شدن خون جلوگیری می کند.وخطر خونریزی را افزایش می دهد.
بسیاری از افراد که به مرزنجوش ویا گونه های مختلف نعنا حساسیت دارند امکان دارد که به آویشن نیز حساس باشند.
گیاه آویشن ممکن است که در بدن برخی از افراد مانند استروژن عمل کند. اگراز افرادی هستید که دارای بیماری خاص مثل سرطان سینه هستید از مصرف آویشن خودداری کنید.
خانم های باردار ویا مادران شیرده قبل از مصرف این دمنوش باید با پزشک خود مشورت کنند.
اگر عمل جراحی در پیش دارید باید دوهفته قبل از عمل مصرف این دمنوش را قطع کنید زیرا این دمنوش باعث کند شدن لخته ی خون می شود.
در حالی که زنیان می تواند به بهبود آنزیم های کبدی موثر باشد،ممکن است دربرخی موارد باعث تشدید انواع بیماری های کبدی شود.
از آنجایی که زیره به کاهش قند خون کمک می کند، افرادی که دیابت دارند باید قبل از مصرف آن قند خون خود را کنترل کنند.
تاثیری که دمنوش حس خوب زندگی نیوشا روی بدن ما دارد:
با مصرف هردو گیاه زیره وآویشن به کم کردن استرس واضطراب افراد بسیار کمک می کند.
گیاه آویشن ضمن دارا بودن ترکیبات فنولی، به کاهش جذب خون کمک کرده وباعث سلامتی قلب وعروق می شود.
با مصرف مکررعصاره ی دو گیاه آویشن و زنیان رگ ها گشاد می شود وخون راحت تر جریان پیدا می کند در نتیجه فشار خون کاهش پیدا می کند.
دمنوش حس خوب دارای مقدار زیادی تیمول است که مسئول هضم غذا و بهبود عمل هضم را آسان می کند. در نتیجه یک دمنوش خیلی خوب برای بعد از صرف غذا می باشد.
مصرف زیره در بالا بردن سرعت متابولیسم بدن موثر است که این عمل به نوبه ی خود موجب سوزاندن چربی خون می شود.
از دمنوش کیسه ای حس خوب زندگی نیوشا در تقویت استخوان ها، بهبود عملکرد کلی کبد، زخم معده وبهبود عملکرد تنفس استفاده می کنند.
این دمنوش به خاطراستفاده از ترکیب این سه گیاه آویشن، زیره وزنیان دارای خاصیت ضد میکروبی وآنتی اکسیدان بالایی است.
از این دمنوش در کنترل میزان فشار خون، قند خون وتنظیم کلسترول خون استفاده می کنند.
دمنوش حس خوب زندگی برای دردهای ناشی ازدوران قاعدگی کاهش درد والتهاب وکاهش شاخص توده ی بدنی و سایز کمر تاثیر گذار است.
فرم مشاوره تخصصی طب سنتی "رایگان"
عوارض جانبی حس خوب زندگی نیوشا:
این افراد باید در مورد مصرف این دمنوش با پزشک متخصص خود مشورت کنند:
افرادی که دارای شرایط خاص بیماری هورمونی هستند.
افرادی که به تازگی جراحی شده ویا دچار اختلالات خونریزی هستند.
افرادی که دارای بیماری کبدی ویا دیابت هستند.
نحوه ی دم کردن دم نوش حس خوب زندگی نیوشا
اگر این دمنوش به صورت تی بک چای بود، می توانید یک عدد از آن را در قوری یا فنجان آب جوش قرار داد تا به مدت ۱۰تا۱۵دقیقه دم بکشد.
